Pola lawendowe charakterystyczne są dla krajobrazu krajów o klimacie śródziemnomorskim, szczególnie dla francuskiej Prowansji. Coraz częściej możemy spotkać je także w różnych regionach Polski dzięki uprawie lawendy wąskolistnej, która jest mrozoodporna. Odmiana ta nazywana jest także lawendą lekarską.
Właściwości lawendy
Lawenda to nie tylko krzew o pięknych drobnych kwiatach, ale także roślina o wielu właściwościach prozdrowotnych. Zawdzięcza je składowi bogatemu w polifenole, garbniki, kumaryny, sole mineralne oraz kwasy organiczne. Dodatkowo olejki eteryczne lawendy zawierają geraniol, linalol, furfurol, cyneol, borneol, pinen oraz cukry i związki mineralne. Tak zróżnicowany skład ma decydujący wpływ na właściwości kwiatów lawendy.
Preparaty sporządzane z lawendy wykorzystywane są w:
- zmniejszaniu napięcia nerwowego,
- zmniejszaniu stresu,
- zwalczaniu bezsenności,
- zmniejszaniu napięcia przedmiesiączkowego,
- w zapobieganiu infekcjom dróg oddechowych),
- pobudzaniu układu pokarmowego,
- pobudzaniu układu moczopędnego,
- leczeniu problemów skórnych,
- kosmetyce (kremy, szampony, toniki),
- kuchni (przyprawy, dodatek do przetworów).
W zależności od celów wykorzystywane są zarówno świeże kwiaty lawendy, jak i suszone.
Zastosowanie suszonej lawendy
Lawenda kwitnie przez stosunkowo krótki okres czasu, od połowy czerwca do końca lipca, to wtedy należy dokonywać jej cięcia na suszenie. Gałązki lawendy należy suszyć przez ok. 2 tyg. w ciemnym miejscu o temperaturze pokojowej. Po tym okresie wystarczy wykruszyć kwiaty na papier lub tackę.
Suszona lawenda (tutaj) możne być wykorzystana do sporządzenia saszetek odstraszających mole odzieżowe, położone pod poduszką zapewniają spokojny sen przez całą noc.
Suszona lawenda służy także do sporządzania naparów i herbatek, szczególnie wskazanych w przypadku stresu lub napięcia nerwowego. Działa kojąco na układ nerwowy.
Lawenda suszona to także przyprawa kuchenna, wchodzi w skład popularnych ziół prowansalskich, ale jest również doskonałym dodatkiem do mięs i ryb w towarzystwie tymianku i rozmarynu.