Któż z nas nie uwielbia naleśników – pysznych, chrupiących, puchatych, wysokich, z cienką koronką, ze słodkimi nadzieniami oraz z nadzieniem mięsnym, grzybowym lub rybnym. A żeby robienie soczystych, kremowych naleśników było łatwe i niedrogie, w każdej kuchni musi się znaleźć odpowiednia patelnia do naleśników. Najlepsza patelnia do naleśników to taka, na której można szybko i łatwo upiec górę pysznych naleśników.
Aluminiowa patelnia
Aluminiowa patelnia z powłoką nieprzywierającą jest najtańszą opcją. Wykonany jest z bezpiecznego dla żywności aluminium, jest bardzo lekki i ma wysoką przewodność cieplną (szybko się nagrzewa, ale też szybko stygnie). Wady tego typu patelni to brak powłoki nieprzywierającej i odkształcanie się pod wpływem wysokich temperatur. Wymagają one dużej ilości oleju. Ceny na aluminiowe patelnie do naleśników nie są wysokie, zobacz tutaj: https://sklep.technica.pl/patelnie-do-nalesnikow.
Żeliwne patelnie do naleśników
Żeliwne patelnie do naleśników – dostępne są zarówno bardzo tanie, jak i bardzo drogie. Wszystko zależy od jakości odlewu żeliwnego, materiału i rodzaju uchwytu oraz dodatkowych elementów ozdobnych. Żeliwo samo w sobie nie ma właściwości nieprzywierających, ale podczas użytkowania tworzy na swojej powierzchni ochronną warstwę oleju, która zapobiega przywieraniu i przypalaniu się naleśników.
Patelnia z teflonową powłoką
Patelnia z teflonową powłoką zapobiegającą przywieraniu. Łatwe do smażenia, łatwe do czyszczenia. Wymaga delikatnej obróbki powierzchni smażenia. Zalecana temperatura ogrzewania 200-220 stopni. Podczas pracy należy używać drewnianych lub plastikowych szpatułek. Taka patelnia gwarantuje niższe zużycie oleju. Zalecane jest mycie bez użycia środków ściernych i twardych szczotek.
Ta patelnia to doskonały wybór dla początkujących kucharzy, którzy nie zdążyli jeszcze skompletować odpowiednich naczyń. Wzmocni to wiarę młodego kucharza we własne możliwości i w to, że pieczenie naleśników jest łatwe.