Wok to patelnia dla tych, którzy chcą spróbować kuchni azjatyckiej we własnym domu. Jest jednak kilka rzeczy, o których należy pamiętać, ponieważ wiele sklepów sprzedaje rodzaj naczyń kuchennych, które nie są dokładnie tym, czego szukasz. Często traficie na dość słabe podróbki, które nie pozwalają w pełni odkryć smaków Azji. Na co więc zwrócić uwagę przy zakupie woka na indukcje?
Dla kogo polecany jest wok na indukcje?
Nowoczesny wok indukcyjny nadaje się do dań kuchni dalekowschodniej, wegetariańskiej i tradycyjnej. Smażone na nim potrawy nie będą przywierać do dna, nie przypalą się i będą zachwycać swoim naturalnym smakiem i aromatem. Produkty te są niezwykle trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz pęknięcia. Płyty indukcyjne to bez wątpienia wybór od lat. Dania nagrzewają się szybko i równomiernie, dzięki czemu przygotowane dania można odpowiednio dusić i smażyć. Patelnie Wok na płyty indukcyjne są nieodzownym elementem wyposażenia kuchni do przygotowywania dań kuchni chińskiej.
Jak wybrać idelany wok na indukcje?
Płyty indukcyjne stają się bardzo popularne. Czy do takiego urządzenia można używać woka? Jest to absolutnie możliwe. Należy jednak wybrać odpowiedni rodzaj materiału. W takim przypadku najodpowiedniejszym wyborem będzie wok na indukcje ze stali węglowej (tutaj). Materiał ten najlepiej sprawdza się w polu magnetycznym płyty indukcyjnej. Woki ze stali węglowej są stosunkowo niedrogie i bardzo popularne w Azji. Jednak coraz więcej osób decyduje się na powierzchnie nieprzywierające, które są łatwiejsze w utrzymaniu i czyszczeniu. Tradycyjne patelnie typu wok ze stali węglowej mają przeważnie okrągłe dno i wymagają specjalnego stojaka zamontowanego nad palnikiem, i doskonale sprawdzają się na kuchenkach gazowych. Jeśli nie masz palnika do woka, zamiast tego wybierz patelnię. Większość azjatyckich patelni ma długą rączkę, która pozwala rzucać i potrząsać jedzeniem. Istnieją również woki z dwoma uchwytami.