W gastronomii ogromne znaczenie mają użytkowane sprzęty. Dzięki nim można wykonywać swoją pracę dokładnie i sprawnie. W tym miejscu nie może zabraknąć frytownicy gastronomicznej, która będzie służyć przez długi czas. Rynek oferuje wiele ciekawych propozycji, dlatego każda restauracja znajdzie coś dla siebie. Urządzenie pozwala szybko przygotować smaczne i lubiane danie – frytki. Jak wybrać frytownicę dla gastronomii? Jakie kwestie są najważniejsze? Gdzie znajdziemy szeroką ofertę?
Frytownice gastronomiczne
Wybierając frytownicę gastronomiczną, warto mieć na uwadze podział na modele gazowe i elektryczne. Różnią się między sobą sposobem zasilania, kosztami konserwacji, eksploatacji i ceną. Urządzenia elektryczne są tańsze w naprawie i utrzymaniu, przy czym niskie ceny paliwa sprawiają, że gazowe wersje także cieszą się popularnością. Co jeszcze jest ważne? Nie zapominajmy o pojemności frytownicy. Powinna być dopasowana do ilości zamówień w naszym lokalu. Większe urządzenia są niezbędne tam, gdzie często serwujemy frytki.
Nowoczesne urządzenie
Sprzęt z łatwością zakupimy w internetowym sklepie gastronet24.pl. Podczas zakupu warto mieć na uwadze także moc frytownicy. Odpowiednia moc wpływa na wydajną pracę. Im większa pojemność, tym większa będzie moc potrzebna do rozgrzania oleju. Klienci powinni także pamiętać o zimnej strefie. Jest to warstwa chłodnego tłuszczu na dnie komory, w której gromadzą się pozostałości po smażonych produktach. Dzięki temu szczątki nie są ponownie spalane pod wpływem wysokich temperatur. Konstrukcja tego typu wydłuża trwałość frytury i zapobiega powstawaniu substancji rakotwórczych.
Nowoczesne frytownice gastronomiczne cieszą się dużą popularnością na rynku. Można liczyć na szeroką ofertę, którą dopasujemy do oczekiwań lokalu gastronomicznego i naszych gości.