Kuchnia to część mieszkania, która dla różnych ludzi pełni różne funkcje. Dla jednych jest to wyłącznie miejsce do przygotowania i zjedzenia najprostszych posiłków. Dla innych z kolei to prawdziwe laboratorium, w którym powstają nowe, zaskakujące smaki. Można w niej spędzać mało albo dużo czasu. Zawsze potrzebne są jednak różne narzędzia. Co powinno znaleźć się w każdej kuchni?
Toster czy opiekacz – co wybrać?
Toster czy opiekacz – to właśnie pytanie zadaje sobie wiele osób. Oba te urządzenia mają swoje zalety, ale również wady. Toster jest urządzeniem bardzo prostym, które pozwala w bardzo krótkim czasie i przy stosunkowo niewysokim poborze energii elektrycznej przygotować pyszne tosty. Można go zaprogramować na określony czas, dzięki czemu tosty się na pewno nie przypalą i nie trzeba ich pilnować. Nie można w nim zrobić jednak praktycznie niczego więcej. Znacznie większe możliwości daje opiekacz, w którym można przygotować zapiekane kanapki, a nawet prawdziwe, pyszne włoskie panini, które w ostatnim czasie zyskało wielką popularność. Urządzenie takie ma też jednak swoje wady. Czyszczenie go czasami zajmuje sporo czasu, a najzwyklejsze tosty nie zawsze się udają. Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jest więc toster opiekacz (https://www.gastropuls.pl/opiekacze-i-tostery), czyli narzędzie, które łączy w sobie zalety jednego i drugiego. Można przygotować w nim popularne, chrupiące tosty, jak i zapiec praktycznie dowolne kanapki, a często również znacznie więcej.
Narzędzia tnące i siekające – jakie są najlepsze?
Bardzo dobrym pomysłem jest posiadanie w domu jakiegoś narzędzia rozdrabniającego produkty. Na rynku znaleźć można dość duży ich wybór. Najwięcej możliwości dają wielofunkcyjne roboty kuchenne, które zmielą, posiekają, albo rozkruszą praktycznie wszystko, a czasami nawet doskonale wymieszają składniki niezbędne do przygotowana naszych ulubionych dań. Takie roboty są jednak bardzo drogie i zajmują sporo miejsca. Wiele osób decyduje się więc na wielofunkcyjny blender, który ma tylko nieznacznie mniejsze możliwości. Kosztuje przy tym zdecydowanie mniej, a po złożeniu z łatwością mieści się w kuchennej szafce.
Elektryczny szybkowar – dlaczego warto go mieć?
Narzędziem, które w znacznym stopniu ułatwia gotowanie, jest też elektryczny szybkowar. Urządzenie to pozwala gotować pod zwiększonym ciśnienie i w wyższej niż zazwyczaj temperaturze. Dlatego też proces gotowania jest o wiele szybszy. Ważne jest również to, że elektrycznego szybkowaru nie trzeba pilnować, dzięki czemu zyskuje się oszczędność czasu.