Każdy z nas zapewne kojarzy, jak wygląda wok. Jest to głębokie naczynie o kształcie półkuli z lekko spłaszczonym dnem. Używane jest głównie do przygotowywania posiłków metodą stir-fry, czyli krótkiego smażenia w wysokiej temperaturze. Jednak można go wykorzystać również do duszenia lub gotowania na parze.
Czy materiał, z jakiego wykonany jest wok ma znaczenie?
Tradycyjne, azjatyckie woki wykonywano z żeliwa. Materiał ten co prawda długo się nagrzewa, ale za to długo utrzymuje temperaturę. Jest ciężki, a więc stabilnie stoi na ruszcie lub palniku. Woki żeliwne nadal dostępne są w sprzedaży, jednak niektórych kucharzy może zniechęcać ich waga.
Alternatywą są woki wykonane ze stali węglowej. To one bardzo często wykorzystywane są do widowiskowego przygotowywania potraw w restauracjach. Dzięki niewielkiej wadze można nimi łatwo operować, a podrzucanie i mieszanie warzyw jedną ręką nie stanowi większego problemu.
W sprzedaży dostępne są też woki wykonane ze stali nierdzewnej. Użycie do produkcji tego surowca ma swoje niewątpliwe zalety. Nie trzeba martwić się zarysowaniem powłoki podczas używania metalowych narzędzi, a naczynie po smażeniu można zamoczyć bez obawy, że zacznie pokrywać się rdzą (co może mieć miejsce przy niewłaściwej konserwacji woków żeliwnych i ze stali węglowej).
Najwygodniejszą, ale też najdalszą od autentycznej, opcją jest wok z powłoką non-stick. Może to być teflon, ceramika, lub też popularny tytan. Nie zaleca się przegrzewania takich woków z uwagi na możliwość uszkodzenia powłoki, trzeba również pamiętać o stosowaniu przyborów kuchennych z plastiku, drewna lub silikonu, by nie spowodować mechanicznych uszkodzeń warstwy non-stick. Takie naczynie łatwo i szybko wyczyścić.
Jak korzystać z woka?
Najbardziej popularnym wykorzystaniem woka jest smażenie metodą stir-fry. Warzywa przygotowywane w ten sposób są kolorowe i chrupiące, a mięso soczyste. Jednak to nie wszystko, do czego można wykorzystać to naczynie.
Z racji swojej średnicy i głębokości świetnie nadaje się też do innych rzeczy. W sprzedaży dostępne są różne akcesoria, które zamienią woka w naczynie wielozadaniowe.
Można dokupić pokrywkę i przekształcić patelnię w garnek do duszenia. Głęboka misa woka świetnie nadaje się do gotowania na parze. Wystarczy zakupić bambusowy parowar i można cieszyć się smakiem potraw przyrządzonych w najzdrowszy możliwy sposób.
Jak wybrać patelnię wok?
Ze względu na szeroką gamę możliwości jakie oferuje nam zakup jednego naczynia, warto dobrze przemyśleć, jaka patelnia będzie najlepiej spełniać nasze oczekiwania. Wybranie większej średnicy sprawi, że wok będzie bardziej uniwersalny, zmieści zarówno gęsty sos jak i przystawkę do gotowania na parze. Należy też sprawdzić jak stabilna jest wybrana przez nas patelnia. Ze względu na niewielką powierzchnię spłaszczonego dna oraz długą rączkę zdarza się, że wok może przechylać się na stronę uchwytu. Wypełnienie go zawartością niweluje ten problem, ale mimo wszystko warto sprawdzić, czy taka chybotliwość nie będzie denerwować kucharza.