Każda początkująca gospodyni domowa chciałaby w mgnieniu oka opanować savoir-vivre przy stole oraz zasady dotyczące wyposażenia kuchennego. Jednym z najczęściej zadawanych pytań w tej kwestii jest: które kieliszki przeznaczone są do wina, a które do szampana?
Kieliszki do szampana – jak wyglądają?
Z racji tego, że przed podaniem szampan powinien być dobrze schłodzony, powinien on być podany w szklanym naczyniu o smukłym kształcie. Kieliszek do szampana jest więc wysoki, z małą średnicą otworu, co zapobiega szybkiemu wydostaniu się bąbelków na zewnątrz. Niektórzy mogą być zdziwieni. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu ten sylwestrowy trunek podawany był w szerokich, lekko spłaszczonych kieliszkach zwanych potocznie szampankami. Alkohol jednak zbyt szybko się ocieplał i tracił swoje musujące właściwości.
Kieliszki do wina
Tu sprawa nie jest aż tak jasna. Inaczej prezentują się kieliszki do wina czerwonego, a zupełnie inaczej wyglądają te, w którym podaje się wino białe. Te pierwsze mają szeroką czarkę. Może być zaokrąglona lub lekko kanciasta. Taki kształt pozwala na lepszy kontakt wina z powietrzem, dzięki czemu uwalniany jest jego aromat, a smak staje się bardziej intensywny.
Kieliszki do białego wina mają nieco węższą czaszę. Aromat tego alkoholu jest zazwyczaj mniej bogaty niż w przypadku wina czerwonego. Nie jest zatem konieczne, aby szklane naczynie na nóżce miało dużą średnicę czarki.
Kieliszki do wina musującego są podobne do obecnych smukłych szampanek. Są wąskie i wysokie, dłużej zachowują swoją niską temperaturę.
Odróżnienie kieliszków do szampana Gastronet24 i wina wcale nie jest takie trudne. Wystarczy zapamiętać kilka cech charakterystycznych i przede wszystkim zrozumieć wpływ struktury kieliszka na smak alkoholu. Podane wyżej logiczne wyjaśnienia na pewno ułatwią zapamiętanie klasyfikacji kieliszków.