Większość osób, dla których gotowanie jest pasją ma w swojej kuchni patelnię pokrytą ceramiczną powłoką. Taka patelnia nie tylko wygląda bardzo efektownie, ma także inne zalety. Dlaczego w takim razie warto ją kupić?

Zalety patelni ceramicznych

Najważniejszą zaletą tego rodzaju patelni jest fakt, że smażone jedzenie nie przylega do jej powłoki. Można na niej smażyć potrawy nawet bez użycia tłuszczu, choć warto zastosować odrobinę oleju. Dużym atutem jest także łatwość czyszczenia – zabrudzenia łatwo usunąć z ceramicznej powłoki. Dodatkowo nie trzeba myć patelni po każdym użyciu, niekiedy wystarczy tylko przetrzeć ją ręcznikiem papierowym.

Patelnia ceramiczna (obejrzyj w ostry-sklep.pl) charakteryzuje się także bardzo dobrą trwałością. Osoby, które o nią dbają mogą z niej korzystać przez wiele lat. Mimo że cena patelni dobrej jakości nie jest niska, wydatek jest bardzo opłacalny.

Jak czyścić patelnię?

Nie każdy wie, że rozgrzanej patelni ceramicznej nie powinno się wkładać pod strumień zimnej wody. Należy zaczekać aż ostygnie i dopiero wtedy umyć ją ręcznie, najlepiej przy użyciu miękkiej ściereczki. Co prawda producenci często informują o możliwości mycia patelni w zmywarce, lepiej jednak robić to samemu, by środki chemiczne nie uszkodziły ceramicznej powłoki.