Beszamel to bez dwóch zdań król wśród sosów. Przepis na niego poznaje każdy, kto kocha gotować. Dawniej zawładnął sercami francuzów i włosów, od kilku dobrych lat podbija również podniebienia polaków. Za co kochamy beszamel i kiedy po niego sięgamy? Jak zrobić idealny sos? Odpowiedzi poniżej.

  1. Co to jest sos beszamelowy?

Sos beszamelowy, jak ten z przepisu MniamMniam.com, to zasmażka z mąki na maśle z mlekiem i przyprawami. Charakteryzuje się gładką, kremową i dość gęstą konsystencją. Świetnie pasuje i uzupełnia wiele dań mięsnych, rybnych czy makaronowych. Jest również bazą do stworzenia wielu innych sosów.

  1. Przepis na sos beszamelowy

Podstawą sosu jest roztopione w rondelku masło (około 2 łyżki), do którego dodajemy powoli mleko (szklankę) oraz mąkę (2 czubate łyżki).

Za szybko dodana mąką do gorącej konsystencji może powodować powstawanie grudek, dlatego ważne jest intensywne i szybkie mieszanie, by mąka połączyła się z płynną masą. Do tego dodajemy

50 g twardego żółtego sera oraz przyprawy wedle uznania i smaku (gałka muszkatołowa, sól, pieprz). Całość kilka minut gotujemy, cały czas mieszając. Gotowym sosem może od razu polać mięso lub rybę lub dodać do makaronu. Niektórzy preferuję również jedzenie go na zimno.

  1. Z czym go podawać?

Sos ten świetnie pasuje do gorącego mięsa i pieczonej lub grillowanej ryby. Niektórzy nie wyobrażają sobie zapiekanek, lasagni czy makaronu bez niego. Jeszcze inni jedzą go na ciepło z warzywami lub naleśnikami.

Może być zaserwowany na imprezie jako dip do kanapek, czipsów ty paluszków.

  1. Modyfikacje

Przepis na sos beszamelowy podany wyżej to tak naprawdę baza, która służy do jego wykonania. Każdy z nas może śmiało go modyfikować i uzupełniać o ulubione dodatki. Świetny smak uzyska po dodaniu soku z cytryny, łyżki chrzanu, łyżki musztardy lub intensywnych i ostrych przypraw. W zależności od dania można uzupełnić go np. kaparami lub oliwkami.

Sos beszamelowy podawany jest na wykwintnych przyjęciach w restauracjach, jak i w domach jako dodatek na obiadu. Warto znaleźć swój sposób na sos i uzupełniać nim wiele przygotowywanych posiłków.