Durszlak kuchenny jest sprzętem, którego znaczenie w kuchni jest ogromne. Często niedoceniany, jednak prędzej czy później szeroko wykorzystywany, chociażby do przygotowywania warzyw i owoców, a także odcedzania ryży, ziemniaków, czy też kasz. Przygotowywanie nawet najprostszego obiadu bez jego pomocy mogłoby być zwyczajnie niemożliwe.

zdjęcie durszlaka

Różne typy

Powstaje jednak pytanie, bardzo z resztą ważne i istotne dla całego procesu przygotowywania posiłku, jaki konkretny model durszlaka wybrać. Czy najlepszy będzie model prosty i tani, najczęściej wykonany ze zwykłego plastiku, czy może lepiej jest zakupić durszlak ze stali nierdzewnej, który posiada znacznie wyższą cenę, jednak charakteryzuje się po pierwsze znaczenie bardziej estetycznym wyglądem, a po drugie nieco większą wytrzymałością, co również jest ważne w przypadku, gdy podnoszona w nim będzie dosyć duża waga produktów.

Cechy poszczególnych modeli

Profesjonalne sklepowe durszlaki kuchenne wykonane z plastiku swoją bardzo dużą popularność zawdzięczają przede wszystkim bardzo niskiej cenie. Taki plastikowy durszlak bez najmniejszego problemu można zakupić nawet za kilka złotych.

Niestety oprócz niskiej ceny charakteryzują się one również dosyć dużą kruchością i możliwością odkształcenia w przypadku kontaktu z wysoką temperaturą.

Z tego powodu lepiej jest wybierać wersje aluminiowe, które oprócz bardzo estetycznego wyglądu charakteryzują się znacznie wyższą odpornością na różnego rodzaju czynniki mogące zniszczyć durszlak. Co prawda kosztuje on nieco więcej niż jego plastikowy odpowiednik, jednak warto zainwestować właśnie w tak model.