Od jakiegoś czasu wszystkie gospodynie domowe oraz męscy fani gotowania oszaleli wprost na punkcie samodzielnie przygotowywanego chleba. Jest on bowiem nie tylko o wiele zdrowszy, ale również często smaczniejszy od tego, który kupujemy na co dzień do zrobienia sobie kanapek. Co więcej, w wielu przypadkach będzie również dłużej zachowywał świeżość.

Istnieje co najmniej kilka szkół samodzielnego pieczenia chleba, różniących się zarówno metodologią jego przygotowywania, jak również składnikami czy niezbędnymi do tego procesu akcesoriami. Faktem jest jednak, że w większości przypadków potrzebujemy przynajmniej kilku różnych akcesoriów, do których zaliczyć można m.in. rozmaite formy czy miarki kuchenne ułatwiające przygotowanie zaczynu oraz ciasta.

Przydatne formy

Podstawową rzeczą, którą warto posiadać, gdy samodzielnie wypiekamy chleb, są oczywiście rozmaite formy. Formy okrągłe czy podłużne sprawdzą się przede wszystkim do chlebów na zakwasie, zarówno tych, w których ciasto jest luźniejsze, jak i tych, w których jest bardziej elastyczne i utrzymuje kształt. Osobno można kupić formy na bułki.

Dodatkowe akcesoria

Istnieją również inne akcesoria do pieczenia chleba, które można uznać za przydatne i przyspieszające znacznie samą czynność pieczenia. Można zaliczyć do nich np. specjalne pędzle do smarowania chleba jajkiem albo nacinaki do bułek. Przydatne są również profesjonalne zestawy miarek, znacznie ułatwiające dawkowanie składników do ciasta.