Danie, w którym pierwsze skrzypce gra ryba będzie idealnie nie tylko na postny dzień, ale zawsze wtedy, kiedy chcemy sobie zrobić na chwilę przerwę od mięsa i zjeść coś lżejszego. Takie przepisy kulinarne powinny też przypaść do gustu osobom, które w ogóle nie jedzą mięsa. Ogromną zaletą tego przepisu kulinarnego jest jego prostota, możliwość wykorzystania świeżych składników, a także krótki czas, jaki potrzebny jest na wykonanie potrawy.

Co będzie potrzebne do tego dania?

– około 4 sporych płatów ryby, może to być tilapia, morszczuk, panga, pstrąg lub dorsz w zależności od naszych upodobań

– około 2 łyżki mąki pszennej

– jajko

– olej do smażenia

– sól, pieprz

Dodatkowo, trzeba też zaopatrzyć się w składniki na sos

– około 1 kg świeżego szpinaku

– cebula

– 5 ząbków czosnku

– odrobinę masła do smażenia

– małe opakowanie śmietany do zupy

– przyprawy, np. tymianek

Przygotowanie krok po kroku

Przygotowanie dania należy rozpocząć od panierowania filetów rybnych w jajku i w mące z dodatkiem soli i pieprzu. Filety należy usmażyć na patelni na złoty kolor trzymając je na ogniu około 4 minuty z każdej strony. Tak upieczoną rybę odkładamy na talerz wyłożony papierem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie układamy upieczone filety w odpowiednio dużym naczyniu żaroodpornym i nastawiamy piekarnik do nagrzania się do około 200 stopni. W momencie, kiedy będzie się on nagrzewał będziemy mieli czas na przygotowanie sosu.

Szpinak smażymy na patelni na maśle z dodatkiem pokrojonego w kostkę czosnku oraz cebuli. Kiedy całość dobrze się połączy dolewamy miksturę złożoną z uprzednio wymieszanej około 1 i 1/2 szklanki wody oraz śmietany. Teraz pozostaje taki sos jeszcze przyprawić solą, pieprzem oraz różnego rodzaju przyprawami według upodobania. Idealnym ziołem, które doskonale komponuje się z rybą jest tymianek. Tak przygotowany sos wlewamy do naczynia żaroodpornego, w którym już znajduje się ryba i zapiekamy całość przez około 20 minut. Rybę można podawać z ziemniakami, kaszą lub też ryżem.