Jeszcze do niedawna przetwory wiśniowe były dla wielu gospodyń nie lada wyzwaniem. Zwłaszcza, kiedy chciały zrobić kilkanaście słoiczków dżemów, konfitur czy soków. By zapasów starczyło na całą zimę, potrzeba około 5-10 kg owoców lub więcej. Wypestkowanie takiej ilości wiśni za pomocą agrafki czy szpilki do włosów było bardzo pracochłonne, a przecież do dopiero początek produkcji. Na szczęście dzisiaj można znacznie usprawnić sobie pracę. Drylownica do wiśni przychodzi wówczas z pomocą.

Rodzaje drylownic

Wyróżnia się dwa rodzaje drylownic: ręczne i elektryczne. Te drugie używane są raczej w przetwórstwie. W domowych kuchniach goszczą drylownice ręczne, których mamy spory wybór na rynku. W ofercie znajdą się następujące ich typy:

  • do pestkowania pojedynczych wiśni – każdy owoc oddzielnie wkładany i drylowany lub istnieje możliwość włożenia kilku owoców, ale pojedynczo należy je drylować;
  • do pestkowania kilku owoców jednocześnie.

Przygotowanie owoców do pestkowania

Warto pamiętać, że zanim przystąpi się do drylowania wiśni, należy odpowiednio je przygotować. Powinno się je dokładnie umyć i pozbawić ewentualnych ogonków. Mycie owoców później spowodowałoby znaczną utratę soku, który pojawi się podczas pestkowania. Do każdej drylownicy dołączona jest instrukcja obsługi, zawierająca wszystkie niezbędne informacje.

Usuwanie pestek – bajecznie proste

Drylownice do wiśnie są bardzo proste w obsłudze i pozwalają zaoszczędzić sporo czasu podczas robienia wiśniowych przetworów. Ponadto, z uwagi na swoją prostotę, pozwalają zaangażować do pracy pozostałych domowników. Pozostaje już kwestia wyboru konkretnego modelu. Na początek nie musi to być duża inwestycja. Warto jednak zwrócić uwagę na to, z jakiego materiału została wykonana i czy wyroby danej firmy cieszą się pozytywnymi opiniami.