Spiesząc się po pracy trudno jest wygospodarować czas na przyrządzenie skomplikowanego obiadu. Nic w tym dziwnego. Z tego powodu bardzo ważna jest znajomość przepisów na przepyszne i szybkie dania. Co gotuje się najszybciej? Zupy!
Zupa prosto z Węgier
Świetnym pomysłem na szybki obiad jest prezentowana w tym przepisie zupa gulaszowa. Wykonuje się ją bardzo prosto i co jeszcze ważniejsze – tylko w jednym garnku. Żeby przyrządzić tradycyjną zupę należy przesmażyć łopatkę wieprzową na smalcu. Oczywiście, w nowoczesnej wersji przepisu smalec można zastąpić olejem roślinnym albo całkowicie zrezygnować z tłuszczu. Ważne jest by mięso było połączone z cebulą i czosnkiem. Na tym etapie można też dodać przyprawy – sól, pieprz, paprykę słodką i wędzoną. Następnie wystarczy dodać bulion warzywny. Może on być przygotowany innego dnia albo po prostu pochodzić z kostki rosołowej. Później wystarczy dodać pokrojone ziemniaki, pieczarki oraz kawałki papryki. Teraz wystarczy całość gotować około dwudziestu minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie. To bardzo szybkie danie, które nie generuje zbyt wielu brudnych naczyń. Do przygotowania zupy gulaszowej nie potrzeba mieć właściwie żadnych szczególnych umiejętności. Wystarczą same dobre chęci. Przy okazji jest to przepis, którego nie można zepsuć. Jest on tak prosty i nieskomplikowany, że potrawa po prostu musi się udać. To doskonały pomysł na szybkie danie jednogarnkowe, które zachwyci całą rodzinę.
Na zielono – brokuły, groszek i szpinak
Ciekawą propozycją jest też zupa z zielonych warzyw. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodaje się mrożone brokuły, groszek oraz szpinak. Proporcje są w pełni dowolne i zależą od indywidualnych upodobań. Do tego wystarczy dodać jeszcze tylko kilka ziemniaków, a całość zalać bulionem. Kiedy kartofle będą miękkie można zblendować zupę na gładki krem. Teraz wystarczy już tylko ją przyprawić – wystarczy sól i pieprz. Ewentualnie można dodać odrobinę soku z cytryny, aby zachować świeży, soczysty kolor dania. Zupę można podawać z kleksem śmietany.