Pasternak, choć często mylony z pietruszką jest kuzynem marchewki. Okazuje się, że w smaku jest podobny do pomarańczowego warzywa i posiada liczne właściwości. W kuchni z powodzeniem może zastąpić seler, marchew i ziemniaka. Sprawdźmy, jakie są właściwości i zastosowanie pasternaku oraz skąd pochodzi to warzywo.

Czym jest pasternak i skąd pochodzi?

Pasternak zwyczajny jest gatunkiem rośliny dwuletniej i zaliczany jest do rodziny selerowatych. Pochodzi z Azji, jednak zaraz potem wykorzystywany był w Europie Zachodniej. Następnie zyskał popularność w Australii, Ameryce Południowej, Kanadzie oraz Nowej Zelandii. Pasternak wyglądem przypomina pietruszkę, jednak posiada większe, mniej postrzępione i jaśniejsze liście z włoskami od spodu.

Pasternak i jego właściwości:

  • obniża ciśnienie krwi,
  • poprawia apetyt,
  • stymuluje porost włosów,
  • wspomaga organizm w walce z przeziębienie i grypą,
  • wspomaga leczenie łuszczycy i bielactwa,
  • zapobiega kamicy nerkowej i działa moczopędnie,
  • wspomaga krążenie krwi,
  • zapobiega odkładaniu się złego cholesterolu
  • koi nerwy.

Poza tym pasternak (zobacz) zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych. Jest cennym źródłem witaminy A, C, E oraz PP. Posiada wiele witamin z grupy B, a szczególnie duże ilości kwasu foliowego, który jest polecany dla Pań planujących ciąże i będących w tym stanie. Duża ilość witamin wpływa pozytywnie na działanie całego organizmu, a szczególnie na serce, nerki oraz włosy, skórę i paznokcie.

Zastosowanie pasternaku

Pomimo iż pasternak jest nieco zapomnianym i pomijanym warzywem, znajduje zastosowanie w kuchni. Stosowany jest do zup, surówek i sałatek, a także wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym. Używa się go do produkcji kremów, maści i balsamów, a także do odżywek do włosów, masek i szamponów. Warto, włączyć do swojej diety pasternak ze względu na cenne właściwości pomocne w leczeniu wielu schorzeń. To warzywo niskokaloryczne, dlatego bez obaw może być spożywane nawet na dietach odchudzających.