Pyszne ciasta, tory i wypieki to obowiązkowy element każdego weekendu w wielu domach. Sprawnym gospodyniom wystarczy dosłownie chwila czasu na to, aby z jajek, mąki i proszku do pieczenia wyczarować przepyszne ucierane ciasto, najlepiej z dodatkiem świeżych owoców. Od czasu do czasu zdarzają się jednak wyjątkowe okazje, na które nie wypada zaserwować murzynka czy babki piaskowej. Wówczas do akcji wkraczają tortownice i na stole lądują finezyjne torty i torciki.

Torty na specjalne okazje

Nie ma co ukrywać, że upieczenie tortu to nie jest przysłowiowa bułka z masłem. O ile jeszcze w sklepie spożywczym można kupić spód do tortów (nie zawsze jest on najwyższych lotów), to jednak krem do tortu trzeba ubić samodzielnie, a co najważniejsze cały wypiek odpowiednio uformować. Niezastąpiona podczas wypieku tortu będzie oczywiście sprawdzona tortownica – www.aledobre.pl/80,Pieczenie_ciast_i_tortow_Tortownice/2-82,Tortownice/.

Jaka tortownica będzie najlepsza?

Najtańsze, a zarazem najbardziej popularne są tortownice z blachy ocynowanej. Niewątpliwą zaletą jest w tym przypadku niska cena, jednak produkt ten posiada również kilka wad, wśród których największą jest to, że ciasto lubi przywierać do ścianek tortownicy, przez co wypiek nie zawsze ma idealny kształt. Znacznie lepiej w tej kwestii sprawdzają się tortownice zaopatrzone w specjalną powłokę, która zapobiega przywieraniu. Są to jednak produkty już z wyższej półki cenowej. Coraz popularniejsze stają się także wyroby silikonowe. Ich zaletą jest łatwość wyjmowania wypieku – silikon jest niezwykle plastycznym materiałem, a także prostota utrzymania takich blach w czystości – nie mają one wypustek, z pomiędzy których trudno jest usunąć kawałki ciasta.