W przemyśle spożywczym barwniki spożywcze wykorzystuje się obecnie na bardzo szeroką skalę, ponieważ są dosyć tanie i pomagają uzyskać pożądany kolor danego produktu. O ile spożywanie nadmiaru barwników syntetycznych nie jest zbyt korzystne, o tyle sięganie po te naturalne jest całkowicie bezpieczne. Jakie jednak naturalne barwniki spożywcze wykorzystywane do wypieków są najczęściej wykorzystywane przez producentów?

Kurkumina

Barwnik ten pozyskiwany jest z kurkumy i do daje się go najczęściej do napoi, koncentratów oraz musztardy, ponieważ nadaje żółtawe zabarwienie. Warto przy tym wiedzieć, iż kurkumina wpływa korzystnie na zdrowie, gdyż wykazuje właściwości przeciwzapalne oraz przeciwutleniające.

Ryboflawina

Z uwagi na żółty kolor ryboflawina dodawana jest najczęściej do serów oraz produktów zbożowych i również nie należy się obawiać tego barwnika, ponieważ nie wpływa niekorzystnie na zdrowie.

Koszenila

Barwnik ten wzbudza wiele kontrowersji, ponieważ pozyskuje się go z wysuszonych oraz zmielonych pancerzy owadów i ma ciemnoczerwoną barwę. Najczęściej dodaje się ją do galaretek, kolorowych cukierków oraz lodów.

Karmel

Naturalny karmel pozyskuje się poprzez obróbkę termiczną cukru i może mieć zabarwienie od żółtego, aż po czarny kolor. Barwnik ten można spotkać przede wszystkim w słodyczach.

Antocyjany

Antocyjany mogą zabarwić produkty spożywcze na różne kolory takie jak niebieski, czerwony oraz fioletowy. Ich użycie jest bardzo korzystne dla zdrowia, ponieważ wykazują właściwości antynowotworowe oraz przeciwzapalne.

Pozostałe barwniki

W przemyśle spożywczym wykorzystuje się również karoteny, które dodawane są do mlecznych przetworów, a także betanina, która również stosowana jest w produktach mlecznych.