Choć tortownica zaliczana jest do najprostszego i zdecydowanie najczęściej wykorzystywanego kuchennego dodatku, to jednak cały czas sprawia ona ogromne problemy podczas jej nabywania. Zwyczajnie mało kto wie, jak wybrać tortownicę, aby była ona możliwie jak najlepsza. Na co powinno się zatem zwracać uwagę?

Dobieramy kształt i rozmiar

Absolutnie podstawową kwestią podczas kupowania tortownicy jest to, aby miała ona odpowiedni dla nas kształt, lecz również wielość. Szczególnie ta druga cecha jest ważna, ponieważ kupienie modelu zbyt małego lub też zbyt dużego do posiadanych potrzeb, może zupełnie zrujnować pieczenie danego ciasta. Jeśli chodzi natomiast o kształt, to jest to kwestia w głównej mierze estetyczna i tego, jakiego kształtu chcemy uzyskiwać wypieki.

Materiał wykonania

Kolejną niezwykle ważną sprawą jest to, z jakiego materiału wykonana będzie dana tortownica. Nie chodzi tu jednak tylko o to, jakie wyjdzie z danego modelu ciasto, lecz przede wszystkim, jakie będą cechy użytkowe poszczególnych wersji. Jedne z nich będą ciężkie, inne mocniejsze, a jeszcze inne podatne na uszkodzenia, lub też wymagające używania do pieczenia w nich dodatkowych akcesoriów, takich jak np. papieru do pieczenia. Co zatem jest na rynku i czym się warto zainteresować?

Zdecydowanie najpopularniejszą tortownicą pod kątem materiału, z którego została ona wykonana, jest model z blachy ocynkowanej. Charakteryzuje się on niską ceną, dużą dostępnością, a także bardzo niską wagą. Niestety taki model to również kilka istotnych z użytkowego punktu widzenia wad. Mowa tu przede wszystkim o wysokiej podatności na uszkodzenia mechaniczne, lecz również na rdzewienie. Co więcej, taka tortownica jest również trudna do mycia, ponieważ nie powinno się jej wkładać do zmywarki.

Nieco lepiej pod wieloma względami wygląda tortownica zrobiona z aluminium. Jest ona równie lekka, mocna, a jednocześnie o wiele mniej podatna na uszkodzenia w postaci rdzewienia. Niestety w dalszym ciągu posiada ona spory minus w postaci dużej podatności na przywieranie ciasta, co wymusza stosowanie masła lub też papieru do pieczenia.