Łopaty do pizzy to niezbędne akcesoria w profesjonalnym lokalu gastronomicznym. Coraz częściej jednak amatorzy próbują osiągnąć pizzę jak z pizzerii we własnym domu. Do czego służy ten produkt i czy warto go kupować na własne potrzeby? 

Czy potrzebuję tego produktu?

Łopaty używane są do wkładania pizzy do pieca, wyjmowania jej oraz ewentualnego obracania w trakcie pieczenia. Niezależnie czy będziemy używać jej jako profesjonaliści czy amatorzy, dzięki łopacie do pizzy praca będzie przebiegać sprawniej i bezpieczniej. Dłuższa rączka niż w przypadku standardowych akcesoriów kuchennych pozwala nam zachować większy dystans od źródła ciepła, co zmniejsza ryzyko poparzenia. Takie produkty wykonane są także ze specjalnych cienkich materiałów, które z łatwością wsuwają się pod ciasto. Aby nimi operować należy nabrać trochę wprawy, jednak po kilku zastosowaniach staje się to łatwiejsze.

Dostępne rodzaje łopat

łopata do pizzy
  • aluminiowe,
  • drewniane,
  • ze stali nierdzewnej,
  • perforowane, czyli z otworami, które służą do usuwania nadmiaru mąki ze spodu ciasta,
  • z ruchomym uchwytem – do obracania,
  • ze składaną rączką.

Szukając odpowiedniej łopaty do pizzy musimy też zastanowić się nad tym, jaką ilością miejsca dysponujemy. Rączki łopat dostępne są w różnych długościach, niekoniecznie każda z nich będzie odpowiednia do naszej kuchni. Kolejną kwestią jest rozmiar pizzy, jaką chcemy serwować – tu należy zwrócić uwagę na wymiary płaskiej powierzchni łopaty.

Tego typu produkt znajduje zastosowanie zarówno w kuchni profesjonalnej, jak i amatorskiej. Ułatwia on pracę z ciastem, a także zwiększa bezpieczeństwo pracy.