Goździki to niezwykle popularna przyprawa, która może podnieść libido, zastąpić lek przeciwbólowy, wzmocnić odporność, wyeliminować nieprzyjemne objawy przeziębienia, czy też usprawnić pracę serca. Oczywiście drogocennych właściwości jest o wiele więcej. Ważne jest jedynie to, aby produkt był stosowany systematycznie. Wiele osób nie ma pojęcia, jak stosować go w kuchni. Poniżej przedstawiono kilka propozycji.

Dodatek do mięs

Goździki są niezwykle aromatyczne. Posiadają specyficzny smak, a więc nie należy przesadzać z ich ilością. Przyprawa idealnie komponuje się z mięsem. Nadaje potrawom unikatowego charakteru. Goździki będą stanowić fantastyczne uzupełnienie marynaty. Pasują do mięsa wieprzowego, baraniego, czy też dziczyzny. Oczywiście wszystko zależy od osobistych upodobań.

Nie musimy dodawać przyprawy bezpośrednio do marynaty. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać ją do sosu, czy też sałatki. Wzmocni ona smak kapusty kwaszonej, czy też grzybów. Goździki można również dodać do farszu np. pasztecików, kurczaka, kaczki. Wiele osób dodaje je do spaghetti, czy też pizzy.

Przyprawa do napojów

Ciekawe jest, że goździki mogą stanowić również przyprawę do napojów. Genialnie sprawdzą się w przypadku grzanego piwa, czy też wina. Ponadto pasują do rozmaitych ponczów. Nadają nieco korzennego posmaku – właśnie dlatego cieszą się szczególnym zainteresowaniem w okresie Świąt Bożego Narodzenia.

Goździki występują w różnych formach. Wersja sproszkowana jest wygodna w stosowaniu, jednak pamiętajmy, że dość szybko może ona utracić swoje nieprzeciętne właściwości.