Sól peklowa to dość niedoceniana i nie często używana przyprawa w naszej kuchni. A szkoda, bo dzięki niej można uzyskać naprawdę smaczne, aromatyczne i wyjątkowe tradycyjne potrawy. Jak działa sól peklowa i gdzie można są wykorzystać? Poniżej kilka, cennych rad.

Co to jest sól peklowa?
Sól peklowa to mieszkanka tradycyjnej soli warzonej z mieszkanką substancji konserwujących, w których skład wchodzą między innymi azotany i azotyny. Całość idealnie nadaje się do konserwowania mięs, szynek – co skutkuje lepszym wchłanianiem wody przez mięso oraz dłuższą ich świeżością i miękkością.

Zastosowanie soli peklowej
Sól peklową stosuje się do nacierania mięs, szynek, kiełbas, dzięki czemu dłużej one pozostają świeże, są bardziej aromatyczne i smaczniejsze. Świetnie sprawdza się także na co dzień, przy różnego rodzaju marynatach. Wiele gospodyń, które robią własne mięsa lub peklują szynki, nie wyobrażają sobie porządnej, aromatycznej zalewy właśnie tej soli peklowej. To ona bowiem pozwala uzyskać lepszy efekt oraz przyczynia się do końcowego smaku i wyglądu potrawy.

Jaką sól wybrać?
Obserwując półki sklepowe czy sklepy internetowe, można zaobserwować, iż sól tą można kupić od wielu producentów i w różnych opakowania. Warto jednak dokładnie im się przyjrzeć i stawiać na znane marki (planteon.pl), które posiadają w swoich ofertach bardzo smaczną, dobrej jakości przyprawę. Warto tu również dodać, iż ta sól jest stosunkowo tanią przyprawą – bez względu na miejsce czy markę, zapłacimy za nią raptem kilka złotych/ za około 50 gram.