Choć jako Polacy słyniemy przede wszystkim z potraw smażonych na patelni, to jednak coraz częściej stawiamy również na zdrowe odżywianie. W krok za nim idzie również odpowiednie przygotowanie posiłków. Nie każdemu smakuje jedzenie gotowane na parze czy na wodzie, dlatego też zapiekanie wydaje się być bezpieczną alternatywą dla osób ograniczających spożycie produktów smażonych.
Faktem jest, że w wielu przypadkach szybko zniechęcamy się do pieczenia potraw przede wszystkim z uwagi na brak odpowiedniego naczynia. A tutaj wybór jest naprawdę ogromny, choć prym w nim od wielu dziesiątek lat wiodą rozmaite brytfanny. Ich różnorodność pod względem kształtów, wielkości, ale również materiałów wykonania czy właściwości jest ogromna i zdecydowanie warto z niej korzystać.
Gliniane naczynie do zapiekania
Jednym z ciekawych rozwiązań jest naczynie wykonane z gliny, które można użytkować na wiele sposobów. Tego rodzaju naczynia świetnie sprawdzają się zarówno do wypiekania chleba, który rośnie równo, jak również do przygotowywania mięs marynowanych w ziołach. Na dobrą sprawę zrobimy w nich również zapiekane potrawy jednogarnkowe.
Naczynia żeliwne
Naczynia żeliwne mają ten plus, że bardzo szybko się nagrzewają i dobrze trzymają temperaturę. Z tego powodu często są wybierane w zestawach z pokrywkami, jako że o wiele łatwiej jest w takim przypadku zapiekać zarówno warzywa, jak również i mięsa. Możemy w nich przygotowywać również potrawy warstwowe czy np. gołąbki.