Obieraczka najczęściej kojarzy nam się ze zwykłą obieraczką do warzyw, małym sprzętem obecnym właściwie w każdej kuchni. Wykorzystujemy ją obierając marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i wiele innych warzyw i owoców.

Zdecydowanie ułatwia nam pracę i oszczędza nasz czas. Jeśli jednak mamy do obrania większą ilość ziemniaków warto pokusić się o zakup gastronomicznej obieraczki. Jest ona większa i zapewnia obranie jednorazowo znacznej ilości ziemniaków, w przypadku posiadania dużej rodziny, kiedy używamy ziemniaków często będzie to doskonałe rozwiązanie w codziennym użytku. Wiele osób nie lubi obierać ziemniaków, szczególnie młodych. Gastronomiczna obieraczka do ziemniaków poradzi sobie z tym zadaniem wyśmienicie. Jej wielkość i wydajność możemy dobrać do własnych indywidualnych potrzeb, uwzględniając pojemność i cenę. Każdy znajdzie sprzęt odpowiedni dla swoich potrzeb.

Obieraczka w restauracji

Jeśli poszukujemy obieraczki gastronomicznej z przeznaczeniem do lokalu gastronomicznego nasz wybór również będzie podlegał odpowiednim kryteriom. W tym przypadku wydajność, a więc ilość obranych ziemniaków w jednym cyklu będzie miała decydujące znaczenie. Nie chcemy przecież uruchamiać obieraczki kilkanaście razy aby uzyskać odpowiednią ilość, ale żeby jednorazowo osiągnąć taki sam efekt. Wielkość i wydajność będą wyznacznikiem ceny. Na rynku znajdziemy produkty od kilkuset do kilku tysięcy złotych. Warto przed zakupem poczytać opinie klientów w internecie, wiele osób dzieli się swoimi doświadczeniami, które mogą być pomocne przy wyborze odpowiedniego urządzenia. Przemyślany zakup będzie na pewno dobrą inwestycją oszczędzającą nasz czas przygotowania potraw ze ziemniaków zarówno w warunkach domowych jak i restauracyjnych.