Na rynku dostępnych jest wiele różnych rodzajów noży w zależności od tego, do jakich produktów są one przeznaczone. Znajdziemy noże przystosowane do filetowania mięsa oraz ryb, noże do obierania świeżych warzyw i owoców, a także narzędzia do krojenia pieczywa. Jednym z najważniejszym noży jest jednak wielofunkcyjny nóż szefa kuchni, który poradzi sobie z mnóstwem rozmaitych kuchennych zadań.

Wykorzystanie noża szefa kuchni

Nóż szefa kuchni cechuje zazwyczaj przede wszystkim duża ostrość, dzięki czemu nadaje się on zarówno do mięsa i ryb, jak i warzyw, owoców czy też pieczywa. Wybierając ten rodzaj noża, warto pamiętać o dobrej jakości materiału, z jakiego został on wykonany. Dobrze w tym celu zdecydować się na zakup narzędzia wyprodukowanego ze stali nierdzewnej lub stali węglowej. Surowce te gwarantują stabilność oraz trwałość akcesorium. Co więcej, wybierając taki nóż, można mieć pewność, że nie będzie podatny na często występujące uszkodzenia mechaniczne.

nóż szefa kuchni

na zdjęciu powyżej: nóż szefa kuchni z ostry-sklep.pl

Jeszcze jeden nóż

Obok noża szefa kuchni wyróżnić można także nóż uniwersalny, który swoim wyglądem niekiedy przypomina wymienione już narzędzie wielofunkcyjne. Jest od niego odrobinę mniejszy oraz węższy, jednak dobrze radzi sobie z krojeniem wielu rozmaitych produktów.