Sztuka wyrabiania sera znana jest już od bardzo dawna. W dzisiejszych czasach niewielu z nas wpadłoby na pomysł, aby ser wyrabiać w domu. Tymczasem w domu możemy przygotować sery niewiele różniące się od tych sprzedawanych w sklepach. Domowe serowarstwo wbrew pozorom nie jest skomplikowanym procesem. Zanim jednak przystąpimy do działania musimy zaopatrzyć się w kilka niezbędnych przedmiotów i składników. Oto czego potrzebujemy:

Termometr

Termometr to podstawowe i niezbędne do produkcji sera urządzenie, ponieważ w procesie wytwarzania sera odpowiednia temperatura mleka jest niezwykle istotna.

Forma serowarska

Nasz domowy ser może przybierać różne kształty. Do tego potrzebne są specjalne formy do sera, najlepiej z atestem. Różne formy serowarskie przeznaczone są do wielu rodzajów serów takich jak: gouda, Edam, mozzarella, camembert i wielu innych.

Chusta serowarska

Chusty są przeważnie wielokrotnego użytku. Służą do oddzielania serwatki od skrzepu. Chusta nie zatrzymuje wilgoci i ułatwia wyjmowanie sera z form.

Podpuszczka

Podpuszczka to enzym umożliwiający ścięcie mleka. Dzięki temu ser przybiera stałą formę. Wyróżniamy podpuszczkę zwierzęcą i mikrobiologiczną. Zakupić ją możesz tutaj: https://www.aledobre.pl/11647,Podpuszczka_cieleca_do_produkcji_serow_pojemnosc_30_ml_Beaugel_500.html

Kultury serowarskie

To bakterie wykorzystywane do domowego przygotowywania serów.  Każdy rodzaj sera potrzebuje innych kultur bakterii.

Inne akcesoria serowarskie

Różne rodzaje serów mogą wymagać różnych dodatkowych akcesoriów. Na przykład wosk czy lipaza.

Wszystkie te i inne akcesoria możemy nabyć w specjalistycznych sklepach serowarskich lub w internecie. Oprócz podstawowych akcesoriów możemy kupić dużo takich, które ułatwią nam proces produkcji sera.