Kurkuma to przyprawa, którą obecnie postrzegamy jako popularny dodatek w naszej kuchni, jednak zwyczaj jej stosowania przywędrował do nas z kręgu kulinariów orientalnych. Do czego warto jej dodać, by wydobyć jej niezwykłe właściwości i wzbogacić przyrządzane potrawy?

Ryże i kasze w cudownie żółtym kolorze

Najprostszą metodą na przekonanie się, czy kurkuma mielona powinna na stałe zamieszkać w naszej szafce z przyprawami, jest dodanie jej do risotto lub smażonego ryżu z ziołami. W tym celu sięgamy po oszczędną szczyptę tego barwnego korzenia, posypując nią danie pod sam koniec obróbki termicznej i dokładnie mieszając.

Ryż z curry i innymi orientalnymi przyprawami to danie, którego każdy z nas próbował przynajmniej kilka razy, ale co z kurkumą mieloną w formie dodatku do kasz? Ten nietypowy pomysł może na zawsze odmienić sposób, w jaki myślimy o kaszy gryczanej, jaglanej i jęczmiennej.

Kurkuma w zupach i zapiekankach

Kolejną grupą potraw, gdzie kurkuma sprawdzi się doskonale, będą różnego typu zupy. Kurkuma pasuje zarówno do aromatycznych, indyjskich kompozycji w rodzaju dhalu, jak i do rodzimych, polskich potraw. Odrobina kurkumy w pomidorowej czy ogórkowej nasyci te pyszne zupy wspaniałą barwą, a w połączeniu z ostrą zupą paprykową przyprawa ta stanie się wysoce przyswajalna dla organizmu.

Trzeba przy tym uważać, by nie dodać jej zbyt wiele. Potrawa, w której kucharz nie zachował umiaru, jeśli chodzi o kurkumę, stanie się gorzka i straci dobry smak. Kurkumę dodajemy również do zapiekanek warzywnych, pieczonych ziemniaków, a także mieszanek do marynowania mięsa i warzyw.